Svälinge fågeltorn

Igår var jag vid Svälinge och obsade lite. Det var full fart på korparna vid beteshagen och en bit in i tallskogen. Säkert en tiotal korpar som kretsade i luften och kraxade högljutt. När jag gick utefter utloppet var det mycket simfågel som änder, sothönor (som ser så roliga ut när de springer på vattnet innan de lyfter), knölsvan och salskrak. Ett högt skriande hördes innifrån vassen och något djur blev fångat av ett annat. Kanske var det minken som tog en fågel. Jag hittade en död knölsvan som låg i strandkanten med mängder av fjädrar runt omkring. På facebook läste jag att Sofie också hade sett döda svanar till och med 5 stycken. Någon svarade att det var naturligt med döda svanar nu när födotillgången är begränsad och kylan tar hårt på fåglarna.
Vi fågeltornet flög det hela tiden över sträck med gäss och sångsvan och knölsvan. Man kommer riktigt nära där.
Ute på isen satt 5 stycken havsörnar och väntade vid isvakarna där svanarna låg. Ibland tog en av örnarna en flygtur över nejden och skrämde upp alla fåglarna.

Motala biologiska förening hade möte vid Glänås och Naturum där Malin berättade om året som varit och det nya programmet. Gunnar Myrhede redogjorde för årets inventeringsart Fiskgjusen och hur vi i Motala lägger upp planen för inventeringen. Jag ska hänga på Gunnar när han åker ut.
Det var en härlig dag med mycket frisk luft och som jag blir härligt trött av och sover gott efteråt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s