Jag är baserad på verkliga personer

Det jag skrev om Bodil Malmsten igår fick jag slumpmässigt svar på när jag läser en doktorsavhandling om Kristina Lugn av Ann-Helen Andersson, med titeln ”jag är baserad på verkliga personer”. Det är en maffig bok med mycket forskning, men på ett ställe hittade jag:

I grova drag har författarpersoner exponerats alltmer frekvent i media sedan 1980-talet och framåt. Den förändrade situationen ger upphov till frågor om vad ett författarskap egentligen består i. Är författarskap idag liktydigt med författarens samlade verk, eller innefattar det något mer? Räknas kanske en författares bloggverksamhet, personliga hemsida och dylikt till författarskapet?
En författare som Bodil Malmsten skriver i bloggen Finistere, och ett urval av de anteckningarna har hon skrivit i bloggen har getts ut i bokform. Malmsten är i likhet med Lugn väldigt självmedveten i sin iscensättning som offentlig medieperson och företar även hon en lek med ”jag” och ” verkligheten”.

Andra som nämns i texten är Linda Skugge, Sigge Eklund och Björn Ranelid. Personer som jag har tyckt om att läsa litteratur av tidigare, men som efterhand får mig att bara se mediapersonen och har svårt med litteraturen.

20131003-203351.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s