Staty eller skulptur, offentlig och publik konst

Nu fick jag lite bryderi när jag försökte intressera mig för statyer. Det finns alltid statyer att titta på varhelst man befinner sig hemma eller på resa. Men vad är vad när det gäller begreppen.
Det här har jag kommit fram till efter googlande:
Offentlig konst är tillgänglig, demokratisk, skattefinansierad, kommunikativ och platsspecifik (men kan flyttas). Konsten kan finnas inom- eller utomhus, men i miljöer dit människor har tillträde. Jag tänker på bibliotek, sjukhus, kommunhus, skolor, äldreboende, landstingshuset m.m.
Är då all konst utomhus offentlig? Nej, privat konst utomhus (eller inomhus i privata lokaler öppna för allmänheten) kallas publik konst om den finns på platser för allmänheten.
Staty eller skulptur då? Staty är ett tredimensionell bildhuggarkonstverk på en människa stående eller till häst. Skulptur är också ett tredimensionellt konstverk men i olika material och föreställer en mängd olika saker abstrakt eller verkligt.
Nu ska jag hålla ögonen öppna när jag är ute på stan eller inne på allmän plats. Det finns trevliga broschyrer om offentlig konst som kommunerna brukar ge ut. Jag hittade en om offentlig konst i Linköping. Boken ”In i kulturriket, berättelser om konstnärer och skulpturer i sex olika län” fick jag i gåva av en person på jobbet. Den har legat till sig några år, men nu dammar jag av den och ska använda den på resor.

IMG_1910.JPG

IMG_1906.JPG

IMG_1908.JPG

IMG_1902.JPG

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s