Vittrut och tofsvipa dagens skådarkryss

Nu var det fjärde gången jag besökte småbåtshamnen i Vadstena för att se vittruten, som har varit stationär i många veckor. Äntligen! Den satt på sista bryggan mot fyren och var väl synlig. Helt plötsligt lyfte den och flög iväg ut i viken. Vilken tur jag hade som fick se den.

Jag hade läst rapporterade tofsvipor, sånglärkor och lite annat från olika platser runt Tåkern. Det första stoppet blev Svälinge där jag såg ett  trettiotal tofsvipor på Svälingemaden. Såå fina. Grågäss, knölsvan, strorskrake var det jag såg. Jag hade inte tuben med mig till fågeltornet och då går det nästan inte att se sjöfåglarna. Jag orkar inte bära tuben så långa sträckor längre, tyvärr. 

På tillbakavägen såg jag två rovfåglar som jag inte kunde identifiera. Det gick för snabbt nör de for genom skogen. Den ena hade hökstjärt och den andra hade formen av en ugglekropp där den satt på en björkgren och for iväg med breda spräcklig–färgade vingar. Jag ska baske mig lära mig rovfåglar bättre.

Vid Väversunda stannade jag och kunde använda tuben för att se säkert 600 gäss på åkern. Då hade jag tid att studera grågässen, sädgässen (500) och två bläsgäss. När jag läste på Svalan så hade Gebbe Björkman exakt samma siffror, vilket gläder mig då jag vet att jag sett rätt. 

Hela vägen till Glänås fanns det mängder med gäss och tofsvipor. På Naturum uppmärksammades tofsvipans dag. Mycket passande! Bosse och Bengt gräddade våfflor och serverade kaffe såg jag när jag gick förbi. Det är trevligt med lite arrangemang kring tornet. 

Hemma hittade jag en gammal bok om Bröderna von Wrights fåglar. Där fanns vittruten målad av Wilhelm von Wright 1837 och tofsvipan är också målad av honom. Fantastiska teckningar. Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s